Svi likovi grčke mitologije
A - B - C - D - E - F - G - H - I - J - K - L - M - N - O - P - S - T - V - Z

NAJADE

Vile proljeća, jezera i rijeka. Kao i ostale vile, najade su bile mlade i lijepe žene. Bile su božanske, ali ne i besmrtne.

NAKSOS

Otok u Egejskom moru. Ovdje je Tezej napustio Arijadnu, nakon što mu je ona pomogla u bijegu iz Labirinta. Neki kažu kako ju je ostavio na obali slučajno, jer ga je plima odnijela na pučinu, dok drugi tvrde kako se Tezej zaljubio u njezinu sestru Fedru. Arijadna je tugovala za Tezejom, ali ju je utješio bog Dioniz oženivši ju.

NARCIS

Zgodan mladić na kojega su utjecali da se zaljubi u svoj vlastiti odraz u jezeru zato što je slomio srce snutkinji. Vila Eho se zaljubila u njega, ali nije mogla adekvatno izraziti svoju ljubav, jer je osuđena na ponavljanje tuđih riječi. Njezina ljubav nije bila uzvraćena, te je ona venula sve više dok samo njen glas nije ostao. Narcis je također čeznuo pored jezerca, umirući ili od gladi ili zbog prevelike samozaljubljenosti.

NEKTAR

Napitak bogova, koji je donosio besmrtnost svakom smrtniku dovoljno sretnom da ga kuša. U ovom slučaju, nektar je bio poput ambrozije, hrana bogova. Krađa bilo koje od ovih poslastica bio je ozbiljan prekršaj. Tantal je bio osuđen na vječnu žeđ i glad, s voćem i vodom malo izvan njegova dohvata, jer je ukrao ambroziju od bogova.

NEMEJSKI LAV

Neprirodna zvijer s neprobojnom kožom, ipak je stradala, te je odnesena u Mikenu, kao jedan od Heraklovih zadataka. Te zadatke dao je Heraklu njegov rođak Euristej, koji se sakrio u smočnicu kada je vidio kako veliki heroj dolazi s lavom na ramenima.

NEREIDE

Pedeset kćeri morskog boga Nereusa, od kojih je jedna dala Tezeju krunu ukrašenu draguljima. To je bilo jednom prilikom, kada je Tezeja izazvao kralj Krete Minos da zaroni u more po prsten koji je bacio, te tako dokaže da je uistinu sin boga mora Posejdona. Uglavnom, Nereide su spasile Jazona i Argonaute Lutajućih stijena. One su vodile Argo sigurno između hridi prije nego što su se stijene skupile drobeći svoju žrtvu.

NEREUS

Morski bog, znan kao stari morski čovjek. Nereus, za kojega se smatralo da je vrlo star i odgovarajuće tomu mudar, bio je otac Tetis, Amfitrite i drugih Nereida.

NESUS

Kentaur kojega je ubio Heraklo strijelama umočenim u Hidrin otrov. Umirući Nesus prevario je herojevu ženu da sačuva njegovu krv za ljubavni napitak, koji je kasnije ubio Herakla kada je obukao košulju natopljenu Nesusovom krvlju.