Svi likovi grčke mitologije
A - B - C - D - E - F - G - H - I - J - K - L - M - N - O - P - S - T - V - Z

MARATON

Ravnica sjeverno od Atene i mjesto slavne Grčke pobjede nad Perzijancima, čiju vijest je pronio Atenjanin trčajući cijelim putem. Na toj je ravnici Tezej uhvatio Lapita Periteja kako mu pokušava ukrasti konja. Tom prilikom njih dvojica su postali doživotni prijatelji.

MEDEJA

Slavna čarobnica, kćerka kralja Eteja. Medeja je omogućila Jazonu i Argonautima pravo na zlatno runo koje je visilo u svetom lugu. To je učinila pomogavši Jazonu u svladavanju raznih opasnih zadataka koje je postavio njezin otac, te je još i začarala zmaja koji je čuvao runo kako bi Jazon mogao pobjeći bez buke. Kasnije se udala za atenskog kralja Egeja i pokušala otrovati njegovog sina Tezeja.

MEDUZA

Jedina smrtnica od monstruoznih Gorgona, koju je ubio Perzej. Činjenica da je Perzej koristio reflektirajući štit, koji mu je dala Atena, kako bi izbjegao direktan pogled na Meduzu govori kako je ona imala moć pretvaranja u kamen svakoga tko bi ju pogledao. Mnoge verzije mita govore kako se pretvarao u kamen onaj koga bi ona pogledala. Za Perzeja to nije bilo bitno, jer je Meduza spavala kada joj je odsjekao glavu.

MELAMPUS

Vidovnjak koji se brinuo za zmije čije su majke umrle. Jednom se Melampus probudio zatekavši zmije kako mu ližu uši, te je od tada dobio mogućnost razumijevanja jezika životinja i insekata. Melampus je izliječio kćeri kralja Proteja od ludila, koje im je izazvala Hera te su lutale zemljom misleći da su krave.

MELTEMI

Mirni sjeverni vjetar kasnog ljeta u Grčkoj i na Egejskom moru. Sezona jedrenja tijekom herojskog doba bila je ograničena na pedesetak dana nakon kraja ljeta. Tijekom ljeta Egejsko se more grije, te bi bilo kakva nestabilost tlaka uzrokovala naglo podizanje toplog zraka, usisavajući hladnoću sa sjevera. Iznenada, iz vedrog neba sjurio bi se sjeverni vjetar uraganskom snagom. Čak i u odsustvu tih strašnih vjetrova, na Meltemi se moglo osloniti da će uzburkati divlje more.

MENELAJ

Spartanski kralj. Jedan od Grka koji su opsjedali Troju, kako bi povratio svoju ženu Helenu od Trojanca Parisa. Helenu je začarala božica ljubavi Aftrodita, te se ona zaljubila u Parisa, a u frazi pjesnika Marlowea njezino lice je pokrenulo tisuću brodova. Brodovi su nosili saveznike Menelajove u opsadu koja je dovela do konačnog pada Troje.

MIDA

Mitološki posjednik "Midinog dodira", moći kojom je sve što je dodirnuo pretvarao u zlato. Mida je bio kralj Frigije, područja koje je dio današnje Turske. Jednog dana, neki od njegovih radnika donijeli su mu satira kojeg su uhvatili kako drijema u vinogradu. To biće, polu-čovjek, polu-jarac još je bilo mamurno i čvrsto vezano kako ne bi pobjeglo. Mida je odmah prepoznao Silena, desnu ruku boga Dioniza, te je naredio da ga odmah puste na slobodu.
Silen je objasnio kako su se on i njegov gospodar upravo vratili s istoka gdje su širili znanje o uzgoju grožđa. Dioniz je doveo sa sobom nekoliko tigrova, sve veće jato sljedbenika i jednog jako pijanog satira. Silen se zaustavio u Midinom vinogradu kako bi prespavao. Sada je bio zahvalan kralju što ga je tretirao s poštovanjem. Bio je zahvalan i Dioniz, koji je obećao da će ispuniti bilo koju Midinu želju.
U to doba niste mogli postati kraljem, ako niste ništa znali o ekonomiji, tako da Mida nije morao dvaput razmisliti. Kao najjednostavniji plan kojim će održati svoju riznicu punom, zaželio je da sve što dotakne pretvori u zlato. Mršteći obrvama Dioniz je upitao Midu je li siguran u to, na što je ovaj potvrdno odgovorio. Tada je Dioniz mahnuo svojim žezlom od borove grančice i potvrdio svoj dar kralju Midi.
Mida je žurno otrčao kući kako bi to isprobao. Uzbuđen u početku, dodirnuo je drhtavim prstom zdjelu voća, zatim stolicu i onda vuneno janje. Kada je svo troje pretvoreno u čisto zlato u trenu oka, kralj je počeo skakati kao janje prije transformacije. "Pogledajte ovo !" povikao je, pretvarajući kočiju u blještavu masu neprocijenjivo vrijednog, sada beskorisnog prijevoza. "Pogledaj što tata može !" vriskao je, vodeći svoju kćerku za ruku u vrt, kako bi ju podučio pretvaranju mutnog sjaja prirode u monoton, ali vrijedniji sjaj.
Suočivši se s neočekivanim otporom, okrenuo se kako bi pogledao zašto se njegova kćerka tako vuče. Njegove oči su ugledale, na mjestu na kojem je prije trenutka stajala njegova kćerka, zlatnu statuu s nevinim i iznenađenim pogledom. Mida je pao u očaj, jer nije mogao dodirnuti niti jedan korisni predmet, a da se on ne pretvori u beskorisnu stvar velike materijalne vrijednosti. Čak je i hrana gubila svu prehrambenu vrijednost idući prema njegovom želucu.
Ukratko, Mida je shvatio zašto ga je tako čudno gledao Dioniz, kada je ovaj zatražio tu želju. Na sreću, bog je bio dobroćudan, pa je dozvolio Midi da opere svoj čarobni dodir u rijeci Paktol, koja je od tada postala poznata po svojim blještavim naslagama zlata.

MIKENA

Stvarni grad iz herojskog doba, čija su velika bogatstva otkrivena arheološkim iskopinama. Za Mikenu se kaže kako ju je osnovao Perzej, a kasnije njome vladao Heraklo i njegov rođak Euristej. Heraklo je osobno trebao biti kraljem Mikene i susjednog Tirinza, ali je Hera iz zlobe postavila Euristeja za kralja.

MIKENSKO DOBA

Razdoblje visokog kulturnog dostignuća, koje je postalo osnova za kasnije mitove i heroje. Nazvano je po Mikenskom kraljevstvu i arheološkom mjestu gdje su iskopane fantastične zlatne rukotvorine. Mikensko doba prekinuto je masovnim uništenjima Grčkog mračnog doba.

MINOJSKA KULTURA

Dio ili nastavak kulture brončanog doba na Kreti, što je potvrđeno arheološkim otkrićima u Knososu. Nazvano je po kralju Minosu, što je pomalo čudno, jer su "Minojci" u Knososu obožavali ženskog boga i vrlo vjerojatno vlast povjeravali vodećim svećenicama, a ne kraljevima i svećenicima.

MINOS

Kralj Krete čije su uvrede bogovima rezultirale rođenjem Minotaura. Grčki bogovi su ponekad pokazivali čudan osjećaj za pravdu. Kralj Minos je učinio bezbroj stvari zbog kojih bi trebao biti onemogućen u postizanju boljeg položaja u životu poslije smrti. Kada su ga izazvali da dokaže svoje pravo na prijestolje Krete, on je zatražio od bogova da mu pošalju znak. Božanstva su se odmah odazvala čineći da predivni bijeli bik izroni iz mora. Minos je bio tako oduševljen, da je odlučio ne ponuditi bijelog bika za žrtvu kao što se očekivalo, već je poslao drugog bika iz svog stada. To je tako razljutilo boga mora Posejdona, te je ovaj učinio da se Minosova žena zaljubi u bijelog bika. Iz te veze rođen je Minotaur.
Kada je Minos krenuo u opsadu Megare, princeza tog kraljevstva se zaljubila u njega. Saznavši kako sigurnost grada ovisi o besmrtnom pramenu kose koji je rastao na glavi njenog oca kralja, njezina strast prema Minosu natjerala ju je na izdaju. Odsjekla je pramen i Megara je pala. Može biti da ju je baš Minos naveo na taj čin. U svakom slučaju pokazao se vrlo nezahvalnim odbacivši njzinu ljubav i pustivši je da se utopi, ili ju je on utopio.
Prema Atenjanima, Minos je bio izuzetno zao kralj, dok su ga drugi smatrali mudrim i pravednim. Sigurno je samo da su ga bogovi nagradili u životu poslije smrti, postavivši ga za jednog od troje velikih sudaca mrtvih.

MINOTAUR

Čudovište, polu-čovjek, polu-bik, koje je proždiralo žrtvenike bačene u Labirint. Rođen iz veze kraljice Pasife i bika, koje su sredili bogovi, Minotaura je konačno ubio Tezej. Čudovište su opisivali kao čovjeka s glavom bika. U srednjem vijeku, umjetnici su ga prikazivali kao bika s glavom i trupom kao u čovjeka.

MORE

Morska autocesta po kojoj su mnogi heroji kretali u avanture i po kojoj su drevni Grci širili svoju civilizaciju. Morska plovidba je u herojsko doba bila opasan pothvat. Sezona jedrenja bila je ograničena samo na pedesetak dana nakon ljeta. Čak i pod najboljim okolnostima, drevni su mornari plovili držeći kopno na vidiku, napredujući od obale do obale noćeći na plažama.

MRAČNO DOBA

Razdoblje od 12. do 9. st.pr.Kr. koje je uslijedilo nakon uništenja Mikenskog carstva. Neki nagađaju da su Dorani sa sjevera željeznim oružjem opustošili Mikensku kulturu, dok drugi smatraju da je propast kulture posljedica unutarnjih previranja i pobune ili možda kombinacija ovih dvaju događaja.