Svi likovi grčke mitologije
A - B - C - D - E - F - G - H - I - J - K - L - M - N - O - P - S - T - V - Z

LABIRINT

Jako zamršen splet prolaza u kojem je živio Minotaur, a sagradio ga je Dedal. Mit o nevjerojatno složenim nizu prolaza možda je inpiriran putničkim pričama o dijelu palače ili hrama Knososa.
Naziv "Labirint" potječe od riječi "labrys" što znači "dvostruka sjekira", a za dinastiju kralja Minosa se govorilo kao "Kuća dvostruke sjekira". Očito postoji i povijest iza mita, jer su mnoge slike dvostrukih sjekira pronađene na Kreti iz doba koje je bilo još i ranije od doba mitoloških heroja. Te slike su još i starije, jer su bile pronađene u Europi iz vremena oko 5000 godina prije Krista, a prije nego što su stlizirane u dvostruke sjekire sa zakrivljenim oštricama, očitoje da su označavale leptire. Zbog njihove preobrazbe iz gusjenice, leptiri su predstavljali promjenu i ponovo rođenje za ljude kamenog doba, te su ih obožavali kao oblik velike božice.
Drugi prikazi velike božice u obliku zmije karakteristični su za Minojsku civilizaciju. Zmije su bile sveti simboli, jer su skidale kožu i na neki način se ponovo rađale, a ponovo rođenje usjeva i jestivih biljaka bili su glavna preokupacija čovječanstva u proljeće. Dakle zmije su obožavane ili su služile u ceremonijalne svrhe kao simboli utjelovljenja ili kao sama božica.
Kreta je bila zadnja postaja ženama-orijentirane religije i točka kontakta između pretpovijesne Europe i svijeta drevne Grčke. Minojska Kreta prozor je kroz koji možemo gledati unatrag na europske duhovne korijene. Prema mitu, Zeus je rođen na Kreti ili sklonjen ondje na planini Dikte, a po tome Grci prihvaćaju drevnije duhovno naslijeđe.

LADON

Mnogoglavi zmaj koji je čuvao vrt Hesperida. Kada je Heraklo u jednom od svojih pothvata tražio zlatne jabuke koje su čuvale te kćeri večeri, morao je zatražiti pomoć Titana Atlasa. Atlas je bio voljan ukrasti zlatne jabuke, ako ga Heraklo oslobodi tereta držanja nebesa na ramenima. Prije toga je Heraklo morao učiniti nešto s Ladonom. Heraklo ga je ubio strijelom koju je ispalio preko vrtnog zida.

LAKONIJA

Područje na dalekom jugu Grčke. Ondje u Tenarumu je navodno bio ulaz u Had. Kada je Tezeja njegov prijatelj Peritej nagovorio da pokušaju zloslutnu otmicu Persefone, kraljice mrtvih, kaže se da su njih dvojica ušli u Had kroz špilju u Lakonijskom Tenarumu.

LAPITI

Pleme u Tesaliji, čiji je kralj neko vrijeme bio Tezejev prijatelj Peritej. Baš su na Peritejovom vjenčanju pijani kentauri napali Lapite i također ubili navodno neranjivog Sena zabivši ga u zemlju.

LERNA

Selo u čijoj blizini se nalazio Hidrin izvor. Mitološki je u močvarama Lerne Heraklo, u jednom od svojih pothvata, ubio mnogoglavu Hidru. Alkionijsko jezero bez dna, kroz koje je Dioniz ušao u Podzemlje kako bi vratio svoju majku iz mrtvih, također se nalazilo u blizini Lerne.

LETA

Rijeka u Hadu čija voda uzrokuje zaborav. Na obalama druge rijeke Podzemlja zvane Stiks, okupljale su se sjenke mrtvih koje su tražile put u život poslije smrti. Ako ne bi imali novca kojim bi potkupili Harona da ih preveze preko rijeke, lutali bi bez cilja uz obalu zauvijek. Oni koji su prošli rijeku Stiks nisu imali što očekivati. Jednom kad su popili vodu s Lete, nisu imali više o čemu razmišljati kroz cijelu vječnost.

LICIJA

Drevno kraljevstvo u Maloj Aziji. Mitološki, Liciju je opsjedala Himera, vatro-dahćuće čudovište koje je bilo dijelom lav, jarac i zmija. Licijin kralj Jobatej je poslao heroja Belerofona na zvijer nadajući se kako se ovaj nikada neće vratiti. Ipak, uz pomoć bogova i letećeg konja Pegaza, Belerofon je ubio Himeru.

LIDIJA

Područje kojim je u drevnim vremenima vladao kralj Krez, a danas je to središnja Turska. Krez je povijesno bio kralj nevjerojatna bogatstva, koje je potjecalo od zlata iz rijeke Paktol. Zlato je opet, kaže se, nastalo kad je legendarni kralj Mida oprao svoj "zlatni dodir", moć kojom je sve što bi dotakao pretvorio u zlato. Lidija je također dom mitološkog Tantala, koji je zbog uvrede bogova osuđen na vječne muke u Tartaru. Osuđen je na vječnu glad i žeđ s vodom i voćem samo malo izvan njegova dosega.

LUTAJUĆE STIJENE

Dvije stijene u moru nedaleko od Sicilije, koje ne samo da su lutale, već bi i zdrobile svaki brod koji bi prolazio između njih – poput Sudarajućih stijena, samo na različitoj lokaciji. Pedeset kćeri starog morskog čovjeka pomogle su Argonautima da prežive tu opasnost na njihovom povratku iz Kolhide sa zlatnim runom.