Svi likovi grčke mitologije
A - B - C - D - E - F - G - H - I - J - K - L - M - N - O - P - S - T - V - Z

KADMO

Feničanski osnivač Tebe, brat Europin. Kadmo je pošao tražiti sestru, kada ju je odnio Zeus pretvorivši se u bika. Proročište u Delfiju reklo mu je da napusti potragu i umjesto toga krene lutati zemljom sve dok ne sretne kravu te da je slijedi kuda god ona krene i da osnuje grad na onom mjestu na koje krava legne. Kadmo je naselio svoj novi grad tako što je posadio zmajeve zube iz kojih su iznikli ratnici. Tada ih je naučio pismu koju je donio iz Fenikije.

KASTOR

Smrtni brat besmrtnog heroja Poluksa. Poluksa se smatralo dovoljno božanskim da bi ga se primilo u nebeski Olimp, dok je njegov brat morao u Podzemlje kao običan smrtnik. Ipak se Poluks zauzeo za svog brata blizanca, budući da nije mogao izdržati vječnu odvojenost. Bogovi su odlučili da dva brata mogu ostati vječno zajedno provodeći pola godine duboko u zemlji ispod njihovog svetišta u Sparti, a drugu polovicu godine na Olimpu.

KASTRIA

Današnje selo u okrugu Ahaja, mjesto "špilje jezera". Ondje su se sklonile kćeri kralja Proteja iz Tirinza, kada ih je Hera natjerala u ludilo, prije nego što ih je izliječio vidovnjak Melampus.

KENTAUR

Praotac kentaura; sin Iksiona i oblaka. To neobično roditeljstvo dogodilo se kada je Iksion bacio svog punca u goreću rupu, a Zeus ga je odriješio zločina. Umjesto zahvale Iksion je Zeusu pokušao zavesti ženu. Hera je upozorila na to Zeusa, te je on oblikovao oblak po Herinom liku. Iksion je uhvaćen na djelu te je odmah otjeran u Podzemlje na vječnu kaznu, ali ne prije nego je oblak zatrudnio.

KENTAURI

Polu ljudi-polu konji, kentauri potječu od Kentaura, sina boga glazbe Apolona. Mnogi kentauri bili su upravljani životinjskom polovicom svoje dvoličnosti što se ispoljavalo kada bi popili čak i malu količinu vina.
Kada je jednom Herakla zabavljao Folus, jedan od nekoliko civiliziranih kentaura, Heraklo je učinio pogrešku ponudivši mu za dobrodošlicu čašu vina. Folus nije mogao odbiti, iako je u početku oklijevao znajući kako bi vino moglo djelovati na njegovu narav. Čim je Folus ispio vino, njegova braća su osjetila miris nošen vjetrom nekoliko kilometara. To ih je odmah dovelo da ludila, te su napali Herakla koji se jedva izvukao otjeravši ih plamenim strijelama.
Vino ih je također navelo na tuču s gostima na vjenčanju Tezejeva prijatelja Periteja, pri čemu su ubili navodno neranjivog Sena.
Jednom prilikom kentaur po imenu Nesus ponudio je "prijevoz" na svojim leđima, preko potoka, Heraklovoj ženi. Na pola puta proradili su životinjski instinkti te je počeo divljati s njegovom ženom na svojim leđima. Heraklo je, na vriskove svoje žene, dotrčao te ubio Nesusa jednom strijelom kroz srce.

KERBER

Pas, čuvar Hada, u srodstvu s Himerom i Hidrom. Kerbera je iz Hada odnio Heraklo u jednom od svojih putovanja. To se dogodilo nakon duge borbe u kojoj je heroj ozlijeđen psećim očnjacima i zmijama koje su psu rasle iz leđa i repa. Nasuprot tomu Kerber je napustio svoj posao čuvara i nježno legao na zvuke Orfejeve lire, kada je ovaj u Podzemlju tražio svoju mrtvu ženu Euridiku. Otrov kojim je Medeja pokušala ubiti Tezeja bio je iz Kerberove sline.

KIKLOPI

Jednooki divovi iz rase koja je sagradila Olimp za bogove. Kiklopi su s Titanima i Divovima bili sinovi božice Geje. Kiklop koji je skoro proždro Odiseja i njegove moreplovce na njihovom povratku iz trojanskog rata zvao se Polifem. Taj ogromni pastir objedovao je Grke danima sve dok mu Odisej nije probo jedino oko.

KIRKA

Čarobnica božanskog podrijetla, sestra kralja Eteja iz Kolhide, prijateljica i savjetnica Odisejeva. Ona je rekla Odiseju kako mora skrenuti u Had na svom putu kući iz trojanskog rata, te ga savjetovala u biranju između dvostruke opasnosti Scile i Haribde, jer ih obje nije mogao izbjeći.

KNOSOS

Drevna palača ili vjerski centar na otoku Kreti, blizu današnjeg Irakliona. Otok Kreta bio je mjesto najranije visoko razvijene civilizacije u Europi. Tamo je dvije tisuće godina cvjetala Minojska kultura, po legendarnom kralju Minosu. Civilizaciju je karakterizirala jedinstvena umjetnost i arhitektura, posebno veličanstveni kompleks zgrada Knososa.

KOLHIDA

Etejevo kraljevstvo i tajanstveni rub herojskog svijeta. Tu u svetom lugu boga rata Aresa, Etej je objesio zlatno runo koje je vratio Jazon i Argonauti.

KORINT

Grad koji je uskim kopnom povezivao najveća grčka područja. Po legendi osnovao ga je Sizif, a kasnije je njime upravljao Jazonov stric Pelias. U povijesnim vremenima, Korint je bio mjesto veličanstvenog hrama Apolonu. Poznat od starina po svom bogatstvu, Korint su potpuno uništili Rimljani koji su ga ponovo podigli kao koloniju. Mnogi od njegovih najimpresivnijih ostataka su iz rimskog doba.

KRETA

Veliki egejski otok; mjesto razvijene kulture bročanog doba znane kao Minojska kultura. Mitološki Kretom je vladao kralj Minos, koji je povremeno zahtjevao žrtvovanje mladića i djevojaka iz Atene Minotauru, čudovištu iz Labirinta. Kreta je mjesto najranije razvijene civilizacije u Europi. Dvije tisuće godina tamo je cvjetala kultura zvana Minojska, po kralju Minosu. Tu su civilizaciju karakterizirale jedinstvena umjetnička djela i arhitektura, posebno istaknuti kompleks zgrada u Knososu. Plan Knososa je bio tako kompliciran da je bio neshvatljiv posjetiteljima doprinoseći mitu o Labirintu. Vodiči u Knososu danas vode posjetitelje da se dive "prijestolju kralja Minosa", ali je vjerojatnije da su ta ceremonijalna sjedala služila svećenicima nego kralju. Sama palača možda je bila religiozni centar, a kako su obožavali žensko božanstvo, prijestolje je vjerojatnije služilo svećenicama nega svećenicima.
Nagli slom Minojske civilizacije uvijek je bio velika tajna. Danas se vjeruje kako je erupcija obližnjeg vulkanskog otoka Tere (današnji Santorini) uzrokovala potres, oblake pepela i plimne valove, koji su oslabili civilizaciju tako da su Kretu osvojili ljudi s kopna. Potvrda tomu je erupcija vulkana Krakatau 1883. godine u Južnokineskom moru čiji je odjek tri puta obišao zemljinu kuglu. Pepeo je izbačen više od 30 km u zrak, a dan se pretvorio u noć skoro 500 km uokolo. Procjenjuje se da je krater na Santoriniju bio pet puta veći od Krakataua. Smatra se da se prodiranjem vode u krater vulkana stvorio veliki plimni val (Tsunami) koji je uništio obalna naselja Krete. Sjećanje na taj događaj možda je stvorilo legendu o izgubljenom otoku-kontinenetu Atlantidi.
Palača Knosos je nekoliko puta gorila, a zadnja vatra je izbila pod tajanstvenim okolnostima i ostavila dubok utisak na stanovnike Knososa koji je napušten kao da je uklet.

KREZ

Povijesni kralj nevjerojatnog bogatstva. Njegovo drevno kraljevstvo protezalo se na području današnje Turske. Krez je svoje bogatstvo stekao iz zlatnih naslaga rijeke Paktol, gdje je kralj Mida oprao svoje "zlatni dodir".

KRON

Titanski otac Zeusov, kojeg je sam Zeus svrgnuo s vlasti. To svrgavanje je naljutilo Gigante, koji su poput Titana bili sinovi božice Geje, te su napali planinu Olimp i skoro porazili Zeusa i druge Olimpijce.