Svi likovi grčke mitologije
A - B - C - D - E - F - G - H - I - J - K - L - M - N - O - P - S - T - V - Z

IFIKLO

Brat Heraklov. Iako su bili blizanci, samo je Heraklo bio besmrtan heroj. To je zato jer je Ifiklo bio sin Alkmene i njenog muža smrtnika, dok je Heraklo bio sin Alkmene i Zeusa. Ifiklo je bio otac Heraklova kočijaša Jolaja, koji mu je pomogao ubiti Hidru.

IKAR

Dedalov sin koji se usudio letjeti preblizu suncu s krilima od perja sljepljenih voskom. Dedala je zarobio kralj Minos s Krete unutar zidova vlastitog izuma, Labirinta. Ali velliki genij nije trpio zarobljeništvo. Napravio je dva para krila stavljajući perje na drveni okvir premazan voskom. Davši jedan par sinu, upozorio ga je da ne leti blizu suncu, jer će se zbog toga otopiti vosak. Međutim Ikar je bio tako oduševljen letom da je zaboravio na očevo upozorenje. Perje je otpalo, a Ikar je našao smrt u moru ispod sebe.

IKSION

Kralj osuđen na vječnu kaznu u Tartaru, vezan lancima za užareni točak. Iksion je bacio svojeg punca u vatrenu rupu, ali ga je Zeus pročistio od zločina. Umjesto da bude zahvalan na toj božanskoj usluzi, Iksion je pokušao zavesti Zeusovu ženu. Hera je upozorila na to Zeusa, te je ovaj stvorio oblak po Herinom liku. Iksion se udvarao oblaku, te je uhvaćen na djelu. Odmah je poslan u Podzemlje na kaznu.

IO

Herina svećenica iz Argosa koja se pretvorila u kravu. Neki kažu kako se Zeus zbližio s Io, te ju pretvorio u kravu kako bi je spasio od ljubomorne Here. Drugi kažu kako ju je Hera transformirala kako bi zaštitila svoju mladu svećenicu od Zeusa. Bilo kako bilo, Hera je zadužila mnogookog arkadijskog heroja Arga da pazi na Io. Međutim Herm, koji je radio za Zeusa, uspavao je Arga te mu odrubio glavu.