Svi likovi grčke mitologije
A - B - C - D - E - F - G - H - I - J - K - L - M - N - O - P - S - T - V - Z

GEJA

Božica zemlje; majka Titana, Kiklopa i Giganta. Jednooki Kiklopi izgradili su nebeski dvorac na planini Olimp za bogove, kada je Zeus svrgnuo svog oca Krona i druge Titane koji su do tada vladali svemirom. Možda iz osvete su Zeus i drugi bogovi napadnuti na planini Olimp od strane Giganta. Napad je bio tako žestok da bogovi nikako ne bi opstali da nije intervenirao Heraklo, budući da je bilo prorečeno kako će im smrtnik pomoći.

GIGANTI

Monstruozna djeca božice Geje; braća Kiklopa i Titana. Neki kažu da je Zeusovo svrgavanje njegova oca Krona i drugih Titana uzrokovalo osvetu Giganta. Napali su planinu Olimp, bacajući stijene i zapaljena stabla. Olimpijcima je savjetovano kako će se jedino izvući uz pomoć smrtnika, te su pozvali u pomoć Herakla i pobijedili.

GLAUKUS

Sin kralja Minosa s Krete. Minosova palača u Knososu je bila tako velika, da kada je jednog dana dječak Glaukus nestao, kralj je morao uz pomoć vizionara potražiti ga. Vidovnjak Poleid našao je dječaka mrtvog s glavom u tegli meda. Minos je zahtjevao da povrate dječaku život, što je vidovnjak i učinio, ali je umjesto zahvale kralja morao naučiti dječaka svim svojim mističnim vještinama.

GORGONE

Monstruozne sestre s kosom od zmija, veprovim kljovama i plažućim jezicima. Jedina smrtna od njih triju bila je Meduza. Posjedovala je moć kojom bi svakoga tko ju pogleda pretvorila u kamen. Heroj Perzej je, braneći svoju majku od neželjenog udvaranja kralja Polidekta iz Serifa, obećao donijeti Meduzinu glavu.

GREJE

Dvije (ili tri) sestre, različito opisivane kao vještice ili labuđe (ružne) od rođenja. Zajedno su imale samo jedno oko i jedan zub.