Svi likovi grčke mitologije
A - B - C - D - E - F - G - H - I - J - K - L - M - N - O - P - S - T - V - Z
 
 

FEDRA

Kćerka krećanskog kralja Minosa i sestra Arijadnina. Neki kažu kako je Tezej ostavio Arijadnu na otoku, nakon što mu je ova pomogla izaći iz Labirinta, zato što ga je protivno njegovoj volji odnijela plima, dok drugi smatraju kako je razlog tomu bio taj što se zaljubio u Fedru. U svakom slučaju, ubrzo se oženio Fedrom.

FENIČANI

Povijesno, slavni moreplovci iz područja današnje Sirije. Feničani su vjerojatno pomogli osnutku Tebe u Grčkoj, kao što se spominje u mitu o Kadmu. Grčko pismo potječe od feničanskih znakova.

FINUS

Kralj iz Salmide koji je uvrijedio bogove, pa su za kaznu na njega poslane Harpije, ptice oštrih pandži sa ženskim licima, koje su ga ometale pri obrocima i zagađivale njegovu hranu. Kao zahvalu Argonautima što su ga oslobodili tih ptičurina, upozorio ih je na Sudarajuće stijene koje su se nalazile na njihovoj ruti prema Kolhidi u potrazi za zlatnim runom.

FOLUS

Najciviliziraniji od ondašnjih kentaura (Hiron je bio različita generacija). Folus je umro ispustivši jednu od Heraklovih otrovnih strijela na nogu.

FRIGIJA

Veliko područje danas znano kao Turska. Legendarni Mida, koji je posjedovao "Midin dodir", bio je kralj Frigije. Kaže se kako je jednom našao pijanog satira u svojem vinogradu te ga odmah vratio satirovom gospodaru, bogu vina Dionizu. Kao zahvalu za taj čin, Dioniz je dao Midi sposobnost da sve što dodrine pretvori u zlato. To se pokazalo kao dvosjekli mač, jer se ta moć nije mogla uključiti i isključiti. Dioniz je na kraju ipak bio dovoljno ljubazan te je dozvolio Midi da opere svoj "dodir" u Frigijskoj rijeci Paktol.

FRIKS

Princ kojeg je sa žrtvovališta spasio čarobni leteći ovan. Friks je pobjegao skupa sa sestrom Helle na leđima životinje. Helle se zavrtilo u glavi te je pala u more, dok je Friks završio u Kolhidi, tajanstvenoj periferiji svijeta heroja. Ondje je u objesio ovnovo zlatno runo u svetom lugu Aresa, boga rata. Runo je kasnije postalo objekt slavne potrage Jazona i Argonauta.

FURIJE

Duhovi žena koji su mučili zločince, osobito one koji su počini neki zločin protiv člana svoje obitelji. Kada su Tezej i Peritej pokušali izvući Persefonu iz Podzemlja, njen muž Had ih je prijevarom nagovorio da sjednu na klupu za koju su od tog trenutka postali trajno pričvršćeni. Tada je Had pustio Furije na njih.