Svi likovi grčke mitologije
A - B - C - D - E - F - G - H - I - J - K - L - M - N - O - P - S - T - V - Z
 

EDIP

Tebanski kralj koji je ne znajući ubio svog oca i oženio svoju majku.
Raznoliki susreti čekali su heroje kada su odlazili na putovanja, nikad ne znajući kakve ih pustolovine očekuju. Ponekad su ti susreti bili s ljudima, a ponekad i nisu. Heroju Edipu je jednom neki kočijaš rekao da se makne u uskom prolazu, ali je ovaj to odbio. Kad je kočija jurnula prema njemu, Edip je srušio kočijaša nakon čega je ovaj umro. Tek dugo nakon toga događaja je Edip saznao kako je taj kočijaš bio njegov otac.
Dalje na tom istom putu Edip je stigao do drugog uskog prolaza. Tu se smjestila zvijer s glavom žene, krilima grifina i tijelom lava. To čudovište je bila Sfinga koja je svim prolaznicima postavljala zagonetku. Pogrešan odgovor značio bi smrt. Postavila je zagonetku Edipu: "Što hoda na četiri noge ujutro, na dvije u podne, a na tri uvečer ?"
"To je jednostavno," odgovorio je heroj. "Čovjek puže na četiri noge kao dijete, na dvije noge hoda u zreloj dobi, dok sa štapom hoda kad ostari."
Čuvši to, Sfinga je odmah otrčala i ubila se. Zahvalni stanovnici obližnje Tebe učinili su Edipa svojim kraljem. Poput svih velikih heroja nikada nije izbjegavao ovakve susrete.

EFIRA

Prvobitno ime Korinta. Sizif je bio osnivač i prvi kralj. Belerofon je bio stanovnik, iako je prognan zbog ubojstva. Kada su ga izazvali na borbu s Himerom, vratio se na mjesto svog rođenja i vidio letećeg konja Pegaza na Pirenskom izvoru, korintskim mjestom-simbolom od davnih vremena. Kaže se da je izvor nastao od suza majke, koja je oplakivala nesretnu smrt svoga sina koga je ubila božica Artemida.

EGEJ

Kralj Atene, otac heroja Tezeja. Kada se mladi Tezej vratio iz Atene nakon što se pokazao herojem očistivši obalu od razbojnika, Egej ga nije prepoznao. Njegova žena, Medeja, nagovorila ga je da otruje vino Tezeju. Heroj bi možda i umro da Egej nije uočio prepoznatljiv uzorak na njegovom maču. Bio je to mač koji je Egej godinama prije sakrio ispod stijene kako bi ga njegov sin pronašao.

EGEJSKO MORE

More između Grčke i Male Azije. Ime potječe od kralja Egeja koji se bacio u njega vjerujući da je njegov sin Tezej poginuo. Tezej je po povratku s Krete trebao podići bijela jedra koja su kralju Egeju trebala reći da mu je sin preživio užase Labirinta. Tezej je preživio, ali je zaboravio podići jedra.

EHO

Vila koju je Hera osudila na govor samo kao eho riječi drugih ljudi. Beznadno se zaljubila u Narcisa te venula u svojoj neuzvraćenoj strasti sve dok nije ostao samo njezin glas. Za Eho se još kaže da je izgubila glas kao posljedicu bijega od Pana. Pan joj se osvetio zbog njene reakcije na njegov izgled (Pan je bio polu jarac-polu čovjek) tako što je izazvao ludilo obližnjih pastira koji su napali Eho te je samo njezin glas preživio.

ELIZEJSKA POLJA

Raj za heroje, a nalazio se ili u Podzemlju ili na dalekom zapadu. Ovdje su heroji živjeli u ugodnom društvu, lijepom krajoliku i herojskim potjerama u lovu te gozbama. Kao nagradu za spektakularna postignuća, Heraklo je dobio dom na planini Olimp i božicu za ženu. Ali dio njega koji nije potjecao od oca Zeusa, već od smrtne majke Alkmene, bio je poslan u Podzemlje, te kao utvara luta Elizejskim poljima u društvu drugih heroja.

EPIDAUR

Drevni grčki grad, mjesto veličanstvenog kazališta iz 4 st.pr.Kr., gdje se još uvijek odigravaju predstave. Baš je u Epidauru Tezej svladao odmetnika Perifeta. Mladi heroj je tek krenuo u svoje avanture, kada ga je u zasjedi dočekala prijetnja s buzdovanom. Perifet ga je pokušao srušiti svojim oružjem, debelom granom otežanom metalom na jednom kraju. Ali Tezej je uspio ugrabiti mu oružje i okrenuti situaciju. Tu je ustanovio pravilo kojim se kažnjavalo zločince na onaj način na koji su oni htjeli nauditi žrtvi.

ETEJ

Brat Kirke, otac Medeje i davatelj zadataka za Jazona. Etej je bio kralj Kolhide, barbarskog kraljevstva na dalekom rubu herojskog svijeta. Ondje, u tajnom lugu boga rata Aresa, objesio je zlatno runo čarobnog letećeg ovna, što je bio objekt potrage za Jazona i Argonaute. Etej nije nježno primio zahtjev Jazona za runom, te ga je poslao na niz misija prije nego mu ga je želio predati. Potajno mu ga nije ni želio predati, te ga Jazon ne bi ni dobio da se Etejeva kćerka Medeja nije zaljubila u Jazona i pomogla mu u potrazi.

ETRA

Princeza iz Trezena i majka heroja Tezeja. Kada je Tezej odrastao, Etra ga je odvela na šumsku čistinu i izazvala ga da se dokaže tako što će sam podići stijenu. Etra je znala da će ispod stijene naći mač i sandale svoga oca, kralja Egeja od Atene. Egej je otišao u Atenu prije Tezejeva rođenja, ali je ostavio to znamenje koje bi trebao naći njegov sin ukoliko se pokaže sposobnim.

EURIDIKA

Vila, žena Orfejeva. Euridika je umrla stavši na zmiju otrovnicu, dok je bježala od nižeg božanstva Arista. Njezin muž je bio tako neutješan, da je otišao u Podzemlje tražeći dozvolu od vladara da ju vrati natrag. To mu je odobreno pod uvjetom da ju ne pogleda sve dok se ne vrate u zemlju živih. Gotovo stigavši do cilja Orfej je zaboravio na uvjet i pogledao ju.

EURISTEJ

Rođak Heraklov koji mu je zadao zadatke. Kralj od Mikene i Tirinza samo zbog Herine mržnje prema Heraklu, koji je bio sin njezina muža Zeusa i smrtne Alkmene. Znajući da će Alkmena uskoro roditi, Zeus se hvalio kako će jedan od njegovih potomaka, koji će se slijedeći roditi, postati vladar dva velika kraljevstva. Hera ga je nagovorila da se zakune na to, a zatim odgodila Alkmenin porođaj. Euristej, Zeusov praunuk, se rodio prvi.

EUROPA

Fenička princeza koju je oteo Zeus i odveo na Kretu. Europa je skupljala divlje cvijeće na livadi pokraj mora kada je naišla na lijepog bijelog bika. Bik je bio neobično pitom i nije ulijevao strah. Ukrašavajući rogove svojim cvijećem, nakraju se ohrabrila te ga zajašila. Bik, koji je zapravo bio maskirani bog Zeus, je u trenu skočio i zaronio u more. Europa je odnešena na otok Kretu, gdje je postala majka kralja Minosa. Europin brat Kadmo je određen da ju pronađe i vrati. Savjet je potražio u proročištu u Delfiju, koje mu je reklo da odustane od potrage. Umjesto toga trebao je lutati sve dok ne naiđe na kravu, zatim je slijediti svuda kuda bi pošla i na kraju osnovati grad na mjestu na kojem bi krava legla. Tako je, po legendi, osnovan Grčki grad Teba, koji se dovodi u vezu s mjestom gdje je Kadmo sa svojim suputnicima donosio vodu s obližnje fontane. Tu je sve osim Kadma ubio zmaj. Kadmo je nakon toga ubio zmaja i, na zahtjev božice Atene, posijao nekoliko zmajevih zubi u zemlju. U taj tren su naoružani muškarci izrasli iz zemlje, kao što će i kasnije za Jazona pod sličnim okolnostima, jer su zubi koje je Jazon zasadio u plodnu zemlju Kolhide potjecali baš od zmaja kojeg je ubio Kadmo. Kadmo je uzrokovao sukob između izraslih vojnika, koji su se muđusobno borili sve dok ih nije ostalo petoro. Ta petorica, s Kadmom su postali prvi stanovnici Tebe. Kadmo, njihov kralj, naučio ih je čitati i pisati. Uistinu, grčko pismo potječe iz zemlje Feničana (današnja Sirija i Libanon), mitološkog doma Kadma i njegove sestre Europe.