Svi likovi grčke mitologije
A - B - C - D - E - F - G - H - I - J - K - L - M - N - O - P - S - T - V - Z
 

DANAIDE

Pedeset kćeri kralja Danaja iz Argosa, koje su se udale u jedoj svečanosti za pedeset prosaca. Po naredbi svoga oca, ubile su svoje muževe prve bračne noći i za to osuđene u zagrobnom životu na beskonačan rad. Nosile su vodu iz rijeke Stiks u probušenim posudama.

DANAJ

Kralj Argosa koji je naredio svojim kćerima (njih pedeset) da ubiju svoje muževe prve bračne noći. Za kaznu su kćerke Danaja osuđene na beskonačan rad u zagrobnom životu; morale su nositi vodu iz rijeke Stiks u probušenim posudama.

DANAJA

Majka Perzejeva iz veze sa Zeusom. Danajin otac, kralj Akrijij iz Argosa bio je upozoren kako će ga ubiti Danajin sin, te je kada se Perzej rodio stavio majku i dijete u brončani kovčeg i bacio ga u more. Oboje su preživjeli, a Danaja je postala objekt neželjene privrženosti kralja od Serifa. Kako bi zaštitio majku Perzej je pristao poći po glavu Gorgone Meduze.

DEDAL

Graditelj Labirinta za kralja Minosa s Krete. Dedal je bio slavan majstor i izumitelj. Prije njega statuama su ruke bile čvrsto pričvršćene za tijelo, a on ime je dao prirodan stav i snagu pokreta. Dedal je tvrdio da je izmislio pilu, ali je sva zasluga otišla njegovom nećaku, kojeg je ubio iz ljubomore. Zbog tog je ubojstva pobjegao iz rodne Atene na otok Kretu kralja Minosa.
Kralj Minos bio je poznati nezahvalnik. Jednog dana kada je nestao njegov sin Glaukus, potražio je pomoć vidovnjaka Poleida, vjerujući u njegove moći predviđanja i unutarnje vizije. Poleid je isti onaj prorok koji je savjetovao Belerofona kako da ukroti letećeg konja Pegaza. Ubrzo je pronašao dječaka ugušenog s glavom u velikoj tegli meda. Kao zahvalu Minos je Poleida zaključao u sobu s mrtvim dječakom govoreći mu da će ga pustiti tek kad oživi dječaka. Kako je Poleid bio vidovnjak, a ne čarobnjak nije znao što učiniti sve dok mu u sobu nije ušla zmija i uginula. Njezin je partner nestao te se ubrzo vratio s nekom biljkom koju je trljao o zmijsko tijelo, sve dok nije oživjela. Vidjevši to Poleid je učinio isto i oživio Glaukusa. S pravom očekujući zahvalu i nagradu, Poleid se začudio kada mu je Minos rekao kako ne može ići kući sve dok Glaukusa ne nauči svim svojim tajanstvenim moćima. Nevoljko je ovaj to i učinio, da bi na kraju, kada mu je Minos dozvolio da ode kući rekao Glaukusu: "Pljuni u moja usta". Mladić je to i učinio te trenutno zaboravio sve što ga je Poleid naučio.
Kralj Minos pokazao je sličnu nezahvalnost prema Dedalu. Zauzvrat brojnih usluga, posebno gradnje Labirinta, Minos je dao Dedala zatvoriti ili u njegovu radnu sobu ili u sam Labirint. Zapravo je Dedal bio prisiljen dizajnirati Labirint zbog svoje indiskrecije. Minosova kraljica Pasifa se zaljubila u bika, ali ne svojom voljom, već je to bila kazna bogova prema nezahvalnosti koju im je Minos iskazivao. Kako bi pomogao kraljici, Dedal je oblikovao šuplju kravu u kojoj je Pasifa mogla prići biku. Iz te veze rodio se Minotaur, polu-čovjek, polu-bik.
Labirint je izmislio Dedal kako bi zatvorio Minotaura, a neki kažu i Pasifu i njenog sukrivca. Ali Dedal je bio genij, pa kako je bio zatvoren u svom arhitektonskom remek-djelu, dobro je znao kako vrata Labirinta nisu izlaz. Naravno, Minos je postavio na vrata jaku stražu znajući da, ako je netko sposoban naći put među tim iskrižanim putovima, onda je to bio graditelj Labirinta Dedal. Zato je Dedal smišljao druge načine bijega. Minos je bio dovoljno ljubazan da mu da sobu s prozorom koji je gledao s visoka na krajolik Krete. Kralj je bio uvjeren kako njegov zarobljenik neće skočiti u slobodu, ali je previdio mogućnost da ptica u kavezu može letjeti. I stvarno, Dedal je bio inspiriran letovima ptica pred prozorom, pa je skupljao otpala pera ptica. Kao Leonardo da Vinci mnogo stoljeća u budućnosti, nacrtao je okvir krilatog oblika na koji su se mogla pričvrstiti pera. Napravio je drveni okvir povećih krila kako bi testirao prototip. Pokusi su bili vrlo važni, jer je o konačnoj funkcionalnosti krila ovisio ne samo njegov, već i život njegovog sina Ikara. Minos je zlobno zatvorio nevinog dječaka zajedno s ocem. Napokon je osvanuo dan kada će se vinuti u nebesa. Kada je zakačio krila sinu i sebi Dedal je konstantno upozoravao svog sina na to kako je ljepilo kojim je lijepio perje vrlo neotporno na toplinu te će popustiti ako se bude previše približio suncu. Ikar je mislio da njegov otac preuveličava stvar, te je kada su se pustili s prozora osjetio ushićenost koja ga je tjerala da leti sve više u zrak. Sve se dogodilo kako je Dedal predvidio, krila su popustila, a Ikar je pao i utopio se u moru koje od tada nosi njegovo ime.

DELFI

Svetište Apolonovo i mjesto slavnog proročišta, čiji su nepogrješivi savjeti traženi kroz povijest. Baš je Delfijsko proročište savjetovalo kralja Kreza iz Lidije da će, ako se pobuni protiv Perzijanaca (kao što je namjeravao), jedno moćno carstvo propasti. Krez je to shvatio kao potvrdu njegovog plana, a i proročanstvo se ispunilo. Nažalost carstvo koje je propalo bilo je njegovo.

DEMETER

Božica zemljoradnje, sestra Zeusova, majka Persefonina. Kada je Persefonu oteo vladar Podzemlja Had, Demeter je bila očajna. Lutala je po cijeloj zemlji tražeči kćerku tijekom čega su se usjevi sušili i vladala je vječna zima.

DIA

Mali otok blizu Krete, točno iza luke drevnog Knososa. Neki kažu da je Tezej ostavio Arijadnu na otoku Naksos, pošto ga je ona spasila iz Labirinta, dok drugi tvrde da je bio toliko nestrpljiv, da ju je ostavio na otoku Dia koji je gledao na kraljevstvo njezina oca, Kretu.

DIKTE

Planina na Kreti, mjesto špilje u kojoj se rodio Zeus. Ondje se skrivao od svog oca Krona, koji ga je namjeravao pojesti, kao što je učinio i sa svim svojim potomcima. Kada je Zeus odrastao, dao je svom ocu napitak, koji ga je natjerao da ispovrati svu Zeusovu braću i sestre. Vodiči u špilji danas svijetle svjetiljkama kako bi otkrili sjenku spavajućeg djeteta odnosno Zeusa.

DIKTIS

Ribar ili pastir sa Serifa. Diktis je ponudio sklonište Perzeju i njegovoj majci Danaji kad ih je plima nanijela na njegov otok. Oni su poslani na more u kovčegu po nalogu Perzejeva djeda, kojeg je proročište upozorilo da će umrijeti od ruke Danajinog sina. Nakon smrti kralja Polidekta, Diktis je vladao otočnim kraljevstvom.

DIONIZ

Bog vina, sin Zeusa i Semele, spasitelj Arijadne nakon što ju je napustio Tezej. Dioniz je također spasio svoju majku iz Podzemlja, nakon što joj je Zeus pokazao svoju pravu ćud kao bog oluje te ju ubio munjom. Dioniz je nagradio Midu moći da sve što dodirne pretvori u zlato, a zatim je bio dovoljno ljubazan da mu uzme tu moć kada je dokazao kako je to neugodno imati.

DORANI

Napadači Grčke iz željeznog doba, uništitelji Mikene i drugih kraljevstava. Sigurno je da je Mikenska kultura brončanog doba tragično završila, a neki misle se da su tome bili uzrok napadači sa sjevera sa superiornim oružjem od željeza. Drugi opet misle da je uzrok propasti Mikene unutrašnje previranje, pobuna ili kombinacija toga.

DRIADE

Vile koje su živjele na drveću i s njim umirale. Poput riječnih vila znanih kao Najade i morskih Nereida, Driade su bile niža božanstva s ograničenim moćima i smrtne.